ET NATURPRODUKT

Smag som kun naturen kan fremtrylle

Honning er altid et naturprodukt – ellers måtte vi slet ikke kalde det for honning.
Bier laver honning ved at samle nektar ind fra blomster. Herefter lagrer bierne nektaren i bistadet, hvor den modnes til lækker honning.

HONNINGTYPER

Bag om råvaren

Farven og smagen af honning varierer afhængig af hvilke blomsternektar, honningen kommer fra.

Der er mange tusinde slags honninger, som stammer fra forskelligartet nektar som for eksempel lavendel, akacie, eukalyptus, lyng og orangeblomst.

Konsistensen på honning er fra naturens side flydende, men den vil efter et stykke tid begynde at krystallisere og få en mere fast konsistens. Forholdet mellem de forskellige sukkerarter i honningen afgører, hvor hurtigt honningen bliver fast.

Honningens farve kan variere fra næsten hvid til sort afhængig af hvilke blomster, bierne har samlet nektar fra. Lyse honninger er ofte milde, mens mørke honninger typisk har en mere kraftfuld smag.

Klik på honningtyperne på oversigten for mere information herom.

Hvad naturen bringer

Naturligvis økologi

Hos Jakobsens har vi et bredt sortiment inden for økologi – alt lige fra den søde akaciehonning til vores smagfulde grødblandinger.

Jakobsens er godkendt til økologisk produktion af honning af Fødevarestyrelsen i henhold til reglerne i EU’s økologiforordning.

Når der laves økologisk honning, er det vigtigt, at biavlerne overholder reglerne for placering, fodring, sygdomsforebyggelse og bistadernes beskaffenhed.

Bier færdes i en radius af op til 3 km fra bigården. Af samme årsag er det et krav i reglementet vedrørende økologisk honning, at bigårde, der avler økologisk honning, skal være placeret, så nektar- og pollenkilder i en radius af tre km består af økologiske afgrøder og/eller vild bevoksning. Reglementet vedrørende økologisk honning findes i EU’s økologiforordning.

Se vores certifikater her
Morgenmåltidet

Den gode start på morgenen

Det hele startede med blomsten og bien…

Siden 1921 har vi lagt vores hjerte og sjæl i at producere honning af højeste kvalitet, der giver dig den mest delikate smagsoplevelse – direkte fra naturen. Vi har været en fast bestanddel på morgenbordet gennem flere generationer, men nu har vi en mission om at ”bestøve” dit morgenmåltid endnu mere, så vi fortsat kan hjælpe dig med at få en naturlig, god start på dagen.

Derfor har vi med udgangspunkt i naturens spisekammer, udviklet en morgenmadsserie, der udelukkende er fremstillet af økologiske og 100% naturlige ingredienser, fri for kunstige tilsætningsstoffer, konservering og farvestoffer.

Det har vi, fordi vi tror på, at naturlige ingredienser fra Moder Natur smager bedre og er en naturlig, god måde at behandle planeten på. For os er det ren natur.

Læs mere

HONNING & MADLAVNING

En alsidig ingrediens

Honning smager dejligt på brødet og i teen. Det er de fleste klar over, men de færreste ved, at honning også er ideelt at bruge i mange opskrifter i stedet for sukker inden for både bagning, syltning og madlavning. Honning kan også bruges som en smagsforstærker og et krydderi, som både kan anvendes i det søde og i det salte køkken – og med en helt fantastisk virkning. Ideelt bør Honning stå ved siden af salt, peber og eddike – lige ved hånden i køkkenet.

Honning til marinader

Også som marinade til kødet er honning særligt velegnet. Dette skyldes, at honningen bidrager hurtigere med en brunere og mere elegant farve til kødet end mange andre sukkerformer. Herudover vil smagsnuancerne også blive mere fremtrædende.

Ifølge en rapport fra Teknologisk Institut er anvendelse af honning til marinade med til at beskytte kødet mod harskning. Dette er både under og efter tilberedning, men effekten afhænger meget af honningtype. Honning er med til at forbedre spisekvaliteten samt smags- og lugteindtryk. Når kød lægges på køl eller frost, kan det få en harsk smag, og det kan modvirkes ved at benytte honning som ingrediens i en marinade. Årsagen hertil er, at honning har antioxidative egenskaber, der hjælper med at reducere oxidation under lagring. Dette er medvirkende til at minimere smagen af, at kødet er blevet genopvarmet. Kløver- og lynghonning har vist sig at være nogle af de mest effektive honningtyper til at forhindre, at kødet får en harsk smag. En analyse har desuden vist, at en marinade bestående af 5% honning kan ændre kødets smagsprofil i form af, at kødet både bliver mere sødt og mindre syrligt. Derudover viser undersøgelsen, at de naturlige antioxidanter i en marinade tilsat som honning kan forlænge holdbarheden uden brug af e-numre. Derved udgør honning et naturligt alternativ til e-numre.

Læs mere om honningmaringering hos teknologisk institut

Erstatning for sukker

Der skal bruges ca. en spsk. honning pr. ½ kg mel. Selvom der er naturligt forekommende vand i honning, vil man i de fleste bage- samt dessertopskrifter kunne erstatte sukkeret med honning i forholdet 1:1. Dog skal man være opmærksom på, at sammenligner man honning med sukker, indeholder honning naturligt mere vand end sukker, så specielt til bagning skal man huske at formindske væskemængden en smule.

Ved at anvende honning i desserter, bagning og madlavningen får maden en spændende karakter. På samme måde vil honningen også være velegnet som en væsentlig ingrediens i fx bolsjer og øl. Herudover kan specielt den flydende honning også benyttes som et supplement eller erstatning til karamel eller chokoladesovsen på is, fromage mm.

ØKOLOGI & SIRUP

Økologisk agavesirup

Jakobsens økologiske agavesirup stammer fra Mexico og findes i en lys og en mørk udgave. Farveforskelle på agavesirup skyldes arten af den agave, der anvendes, samt i hvor høj grad siruppen er filtreret. Den mørke agavesirup har en lækker og karamelliseret smag, hvorimod den lyse agavesirup er mere sød og mild i smagen. Giv hverdagen mere sødme med den delikate, økologiske agavesirup fra Jakobsens. Den er et lækkert alternativ til almindelig sukker. Den opløses let og krystalliserer ikke.

Et (sub)tropisk mirakel

Agaveplanten vokser i de tropisk og subtropisk tørre områder – og især i Caribien og Mexico. Navnet betyder storslået eller fremragende, og det er lige præcis, hvad planten er – specielt når den er i blomst. Agaven er en flerårig, urteagtig plante, der har en kort, overjordisk stængel. Bladene på agaven er samlet i tætte rosetter, hvori de enkelte blade er meget kødfulde, læderagtige, spidse og fiberholdige. Bladene indeholder meget styrkevæv, så de ikke falder sammen under tørkeforhold.

Blomstringen af agaveplanten finder først sted efter mange år, men når den blomstrer, vil den på få uger danne en 2-8 meter høj blomsterstand med mange sidegrene samt hvide eller gule blomster.

Se vores produkter her

Et naturprodukt

Agavesirup er et naturprodukt, som er udvundet af agaveplanten. Økologisk agavesirup bliver produceret ved lav varme og har enten en mørk eller lys, orange farve. Derudover er konsistensen på agavesirup en del tyndere sammenlignet med flydende honning.

Du kan anvende agavesirup som et alternativt sødemiddel i al madlavning. Agavesirup søder 1,5 gange mere end almindelig sukker, og man vil derfor skulle anvende mindre af den. Anvend fx agavesirup i din kaffe og te, eller som topping på din yoghurt, müsli, pandekager eller vafler.

Se vores produkter her
VIDSTE DU?

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor er honningen blevet så fast, at den ikke er smørbar?

Jakobsens honning er et 100% naturprodukt. Honning kan variere i smag og konsistens fra tapning til tapning – afhængig af hvilken vegetation, bierne har trukket på. Ligeledes kan der forekomme store variationer fra år til år. Derfor kan honningens konsistens variere fra flydende til meget fast. Opbevaringstemperaturen kan også have stor betydning for honningens konsistens. Kulde gør honningen fast, og varme gør honningen blød. Jakobsens anbefaler, at honningen opbevares ved 18 – 22°C. En fast honning i plastbæger kan masseres blød ved at trykke forsigtigt rundt på bægeret i ca. 1 minut. Alene friktionsvarmen kan blødgøre fast honning.

Hvorfor bør honning ikke gives til børn under 1 år?

På alle Jakobsens honninger står der en advarselsmærkning om, at honning ikke bør gives til børn under 1 år. Baggrunden for advarselsmærkningen skyldes, at honningen naturligt kan indeholde bakteriesporer, som i nogle få tilfælde har vist sig at være farlige for spædbørn, da deres immunforsvar ikke er helt udviklet. Honning er helt ufarligt for børn og voksne.

Fødevarestyrelsen har besluttet, at advarselsmærkningen skal stå på al honning, som sælges i Danmark. I andre EU-lande er mærkningen frivillig, eller også sker det via oplysningskampanger.

Hvorfor har den faste honning ændret udseende - er den dårlig?

Hvis honning udsættes for høj varme over en længere periode, vil den begynde at smelte, og der kan dannes et lag flydende honning eller et hvidt lag “skum” på toppen. Der er ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt synspunkt ikke noget i vejen med honningen. Honningen kan omrøres og vil herefter få et normalt udseende igen.

Der er hvide prikker/krystaller i bunden af den flydende honning – er den dårlig?

Som en naturlig proces kan flydende honning krystallisere med tiden. De hvide prikker er naturligt forekommende krystaller, der forsvinder, hvis honningen sættes i et varmt vandbad. Der er ud fra et fødevaresikkerhedsmæssigt synspunkt ikke noget i vejen med honningen, selvom den er begyndt at krystallisere.

Hvor lang tid kan honning holde sig?

Jakobsens garanterer op til 18-24 måneders holdbarhed fra produktionsdatoen afhængig af det enkelte produkt. Holdbarheden ændres ikke af, at emballagen har været åben. Holdbarheden på din honning kan du se på “bedst før”-datoen.

Er det rigtigt, at der ikke er tilsat noget til honning?

Ja. Honning er et 100% naturprodukt. Der må ikke tilsættes fødevareingredienser, herunder tilsætningsstoffer eller vand. Der må desuden ikke laves om på honningens naturlige sammensætning ved eksempelvis at fjerne naturlige bestanddele. Reglerne findes i den danske honningbekendtgørelse og i det europæiske honningdirektiv.

Er honning opvarmet?

Når Jakobsens modtager dansk og udenlandsk honning, er honningen for det meste meget hård eller delvist krystalliseret. Det vil sige, at honningen bliver nødt til at blive varmet op, så vi kan fjerne de naturlige urenheder, som f.eks. bier og bivoks, der findes i honningen. Derudover opvarmes honningen for at smelte de sukkerkrystaller, som naturligt dannes i honning. Smeltningen skal hjælpe med at filtrere og forarbejde honningen, så den f.eks. kan blive til en dejlig, cremet honning, som er lige til at smøre på brødet.

Jakobsens sørger for, at varmebehandlingen er så skånsom som mulig, så de naturlige egenskaber i honningen bevares.

typer af produkter

Velsmagende honning fra Jakobsens

Vidste du, at vi har et bredt udvalg af både faste, flyende og økologiske honninger? Farven og smagen af honning varierer afhængig af hvilke blomsternektar, honningen kommer fra. Der er mange tusinde forskellige slags honninger, som stammer fra forskelligartet nektar eksempelvis lavendel, akacie, lyng og orangeblomst.

Konsistensen på honning er fra naturens side flyende, men den vil efter et stykke tid begynde at krystallisere og få en fast konsistens. Forholdet mellem sukkerarter i honningen afgører, hvor hurtigt honningen bliver fast.